Tom

bernese-oberland-g5f67a6702_1920
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

“Ik ben Tom uit Antwerpen (België) en in september was ik 6 dagen bij Guus en Tera in Zwitserland. Ik heb 12 jaar voor een grootbank in België als vermogensbeheerder gewerkt en sinds februari 2019 ben ik actief als zelfstandige kantoorhouder voor een andere grootbank. Ik heb de lat altijd zeer hoog voor mezelf (en anderen) gelegd en in augustus van dit jaar ben ik compleet gecrashed. Tijdens een klantengesprek kon ik plots niet meer praten en kreeg ik een paniekaanval in combinatie met hyperventilatie. Ik had hiervoor ook al enkele waarschuwingen gekregen van mijn lichaam maar deze werden compleet genegeerd. Plots was het volledig gedaan en kon ik niets meer. De weken erop gingen gebukt onder paniekaanvallen, hartkloppingen en duizeligheden. Ik was nog een schim van mezelf en was compleet radeloos. De raad die ik kreeg van de huisdokter en psycholoog was om te rusten. Daar lag ik dan, weken op de bank met heel de dag schrik voor paniekaanvallen en hartkloppingen. Ik kon en wilde mijn huis niet meer uit. Zo kon het niet verder.

Een paar jaar geleden heb ik ontdekt dat mijn oudste zoon Seth (7 jaar) hoogsensitief is. Ik herkende van deze hoogsensitiviteit heel veel punten uit mijn eigen jeugd maar ook heel veel punten niet. Ik zocht altijd alle prikkels op dus ik kon toch niet hoogsensitief zijn. In België staat men hier veel minder ver in dan in Nederland maar toch had ik het geluk dat een psycholoog ontdekte dat ik wel degelijk hoogsensitief was. Ik behoorde echter tot de groep van de high sensation seekers.

Dit moest zo snel mogelijk worden opgelost want als startende zelfstandige had ik niet de tijd om maanden thuis te gaan zitten. Ik moest en zou een intensieve therapie gaan volgen om zo snel mogelijk weer de oude te zijn. Ik begon het internet af te schuimen en plots kwam ik op de website van hspzwitserland. Hier las ik een review waar ik me hard in herkende (review Michelle) en ik kreeg plots terug hoop. Ik maakte een afspraak in Renesse met Guus en Tera en vanaf dat eerste gesprek wist ik onmiddellijk dat zij de mensen waren die me konden helpen. Guus en Tera hebben de gave om je zeer snel op je gemak te laten voelen. In deze moeilijke tijd wilde ik niet buiten komen, laat staan 2 uur rijden om met iemand onbekend te gaan praten. Het idee alleen al gaf me hartkloppingen en een paniekaanval maar ze konden me onmiddellijk gerust stellen. Ze legden me uit wat er met mij aan de hand was en dat dit normaal was voor het proces waar ik inzat. Ik voelde onmiddellijk dat zij een ongelofelijke expertise hadden in hoogsensitiviteit/burn-out en ik wist na dit 1e gesprek dat ik absoluut naar Zwitserland wilde gaan.

Er gingen weken voorbij met terug wat hoogtes maar ook met heel diepe dalen. In deze momenten waren zij er elke keer voor mij. Elke keer ik in serieuze paniek was stuurde ik een whatsappje en elke keer slaagden ze erin om mij terug rustig te krijgen. Voor ik naar Zwitserland ging hadden Guus en Tera voor mij eerst nog een gesprek geregeld met een ortomoleculaire therapeut. Ik ben op zich heel rationeel en ik was hier dan ook zeer sceptisch over. Het was echter een onderdeel van het programma dus ik wou het wel eens een kans geven. Ik moest hiervoor naar Ouddorp in Zeeland bij Hilde Tanis. Zonder dat ze het kon weten las Hilde me als een open boek en ik was letterlijk verbijsterd. Mijn lichaam was volledig uit balans en ze gaf me een aantal voedingssupplementen mee in combinatie met een aangepast voedingsschema.

Toen was het moment gekomen om naar Zwitserland af te reizen. Ik zat op dat moment in een dal en zag de hele reis niet zitten. Ik twijfelde zelfs om af te zeggen want in die toestand kon ik toch niet op een vliegtuig stappen. Ik raapte al mijn moed bij elkaar en besloot om toch te vertrekken. Heel de reis was een gevecht tegen hartkloppingen, paniekaanvallen en hyperventileren.

Guus haalde me op aan het station van Sion en ik werd heel hartelijk verwelkomd. Vanaf het moment dat ik daar aankwam voelde ik me er onmiddellijk thuis. Het is er ongelofelijk rustig en wat een fantastisch zicht. ’s Avonds hebben we gezellig wat gepraat en de volgende dag begonnen de sessies.

Deze sessies zijn heel persoonlijk. Ik heb hier echt een fantastisch beeld gekregen van wie ik ben. Hier heb ik pas kunnen beseffen wat mijn hoogsensitiviteit juist inhoudt. Plots vielen alle puzzelstukken in elkaar. Zelfs zaken uit mijn jeugd kon ik eindelijk plaatsen. Ik heb al heel mijn leven last om uit de comfortzone te komen, ik wil altijd harmonie om me goed te kunnen voelen, ik leg de lat veel te hoog voor mezelf en voor anderen.

Van hieruit wordt dan gewerkt om echt naar persoonlijke oplossingen te komen. Want ook dat zijn Guus en Tera. Nooit in problemen denken maar wel in oplossingen. Als zelfstandige met een team van 10 mensen kan ik niet alle prikkels uit de weg gaan, maar ik kan er wel mee leren omgaan en dit is exact wat ze me hebben geleerd.

Het feit dat Tera hoogsensitief is en Guus niet vond ik ook echt een pluspunt aan heel het concept. Met Tera kon ik echt goed praten over wat ik allemaal ervaarde en welke prikkels heel wat zaken met zich meebrengen. Zij ervaarde dit op dezelfde manier als mij maar Guus ervaarde dit meestal anders en hier heb ik ook veel uit geleerd. Ik ben veel te streng geweest voor mijn vrouw en naasten. Ik ging er altijd maar vanuit dat iedereen alles ervaarde op de manier waarop ik het doe maar dit is duidelijk niet het geval.

Ik ben nu een kleine maand terug van Zwitserland en ik heb sindsdien geen enkele paniekaanval meer gehad. Mensen uit mijn omgeving zeggen allemaal dat ik veel rustiger ben geworden en ik voel me ook zo. Eindelijk heb ik een beetje rust gevonden in mijn hoofd. Ik heb nog een weg af te leggen maar ik heb zelfs al terug uitzicht om in november 3 dagen per week een paar uurtjes te gaan werken en dit was voor de reis ondenkbaar. Zwitserland heeft mijn leven veranderd en daar zal ik Guus en Tera eeuwig dankbaar voor zijn!”

Deel het online

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bekijk ook

H. Leidinggevende in de zorg

In verband met de corona maatregelen en de reisbeperkingen, heb ik mijn uitgestelde HSP training in Zwitserland, in Renesse volbracht. Wat een fijne methode om

Lees verder »

Tom

“Ik ben Tom uit Antwerpen (België) en in september was ik 6 dagen bij Guus en Tera in Zwitserland. Ik heb 12 jaar voor een

Lees verder »

Danielle

Na al jaren teamtrainingen en leidersleergang trainingen te hebben gevolgd via Bouwmaat Nederland bij Guus, merkte ik dat ik nog niet goed in mijn vel

Lees verder »