5 redenen waarom HSP’s gevoeliger zijn voor een burn-out

Pilatus Kulm und Seilbahn, Gipfel über dem Vierwaldstättersee, Schweiz, Europa
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Hoogsensitieve werknemers zijn van onschatbare waarde voor een bedrijf. HSP’s zijn namelijk enorm perfectionistisch, verwerken informatie op een diepgaande manier, kunnen zich goed inleven in anderen en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Toch komen deze kenmerken niet altijd tot zijn recht op de werkvloer en zijn HSP’s gevoeliger voor een burn-out. Maar hoe kan dat? Wij zeten de 5 meest voorkomende redenen voor je op een rijtje.

1. Stress, stress en nog eens stress

Bij hoogsensitieve personen is het zenuwstelsel gevoeliger dan gemiddeld. Een gedeelte van de hersenen hebben zich meer ontwikkeld waardoor allerlei soorten prikkels en indrukken veel sterker binnen komen. Hierdoor ervaren HSP’s vaker en sneller (langdurige) stress en (werk)stress kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

2. Je wilt altijd uitstekend presteren

Hoogsensitieve personen staan bekend om hun perfectionisme, diepgaande manier van informatie verwerken en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarbij houden HSP’s ook nog eens de belangen van anderen voorop. Dit alles leidt tot uitstekende prestaties op de werkvloer. Maar de medaille heeft ook een keerzijde, de zogenoemde valkuilen. Je kan het namelijk nooit iedereen optimaal naar de zin maken. HSP’s kunnen dit moeilijk accepteren en gaan daardoor sneller over hun grenzen heen.

3. Je neemt onvoldoende rust

Zoals beschreven bij punt één en twee zijn HSP’s gevoeliger voor stress en om over hun grenzen heen te gaan. Het is dan ook belangrijk dat je voldoende hersteltijd neemt. HSP’s hebben door alle prikkels waar zij op een dag mee te maken krijgen veel meer rust nodig ten opzichte van een andere collega. Veel HSP’s doen juist het tegenovergestelde: door hun grote verantwoordelijkheidsgevoel nemen zij te weinig rust. Ook dit breekt je op een zeker punt op en kan leiden tot een burn-out.

4. Je voelt emoties van collega’s haarfijn aan en neemt deze (onbewust) over

HSP’s voelen emoties en verwachtingen van anderen haarfijn aan. Hebben collega’s stress of voelen zij zich om welke reden dan ook niet goed, dan trekt een hoogsensitief persoon zich dit enorm aan. Sommige HSP’s kunnen deze emoties of stress zelfs overnemen zonder dat ze ervan bewust zijn dat deze gevoelens eigenlijk niet van hun zijn. Een hoogsensitief persoon zal er alles aan willen doen om een andere collega te helpen en kan hierbij de eigen gesteldheid uit het oog verliezen.

5. Kantoortuinen en werkgeluiden

Hoogsensitieve personen zijn veel gevoeliger voor prikkels uit de omgeving. Deze prikkels komen in bijvoorbeeld een kantoortuin in grote mate binnen. Maar denk ook eens aan geluiden van de radio, telefonerende of overleggende collega’s en ga zo maar door. Dit gaat ten koste van de focus op het werk en zorgt voor veel stress.

Conclusie: HSP en burn-out

Hoogsensitieve medewerkers zijn veel gevoeliger voor prikkels en stress. Ze hebben meer tijd nodig om tot rust te komen. Wanneer je die tijd niet neemt, ga je veel sneller over je eigen grenzen heen en heb je meer kans op een burn-out.

Het klinkt simpel, maar hoe voorkom je dat je (weer) in een burn-out terecht komt? Of hoe zorg je dat je voldoende rust neemt en je eigen grenzen bewaakt? HSP Zwitserland helpt je hiermee om te leren gaan en een burn-out te voorkomen. Klik hier voor meer informatie over ons programma. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel het online

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bekijk ook